Waar veel mensen samen zijn wordt er gestolen, waar niemand in de omgeving is wordt er ingebroken. Dit is een wereldwijd probleem dat jammer genoeg ook op Tenerife in ruime mate waarheid is.
Iedereen kent wel iemand die het slachtoffer werd van een beroving; zakkenrollers doen het rechtstreeks bij mensen, inbrekers rechtstreeks in vastgoed. Word je daar rechtstreeks mee geconfronteerd dan ben je er eventjes niet goed van, later pas besef je de impact door het verdwijnen van bankkaart(en), rijbewijs, identiteitskaart en nog andere, voor jou belangrijke, documenten.

Een aangifte bij de politie is veruit het enige wat je dan kunt doen want het document dat je nadien ontvangt zal je toelaten om veilig terug naar huis te vliegen. Daar pas kun je een duplicaat van je ID-kaart en/of rijbewijs aanvragen, om daarna alle andere nodige instanties te verwittigen.

Kleine criminaliteit bereikt grote hoogten, zo hoog dat de burgemeesters van de gemeenten Vilaflor, Granadilla de Abona, Arona, Adeje, Guia de Isora, San Miguel en Santiago del Teide gevraagd hebben aan de Guardia Civil om een halt toe te roepen aan de aanzienlijke toename van de criminaliteit op de toegangswegen naar de Teide. Voornamelijk parkings en miradors zijn het actieterrein van mensen die het niet zo goed menen met de toeristen. De stijging is opmerkelijk en vooral de stopplaats Pino Gordo in Vilaflor en de kijkparkings van Boca de Tauce, La Montañita, Los Gigantes en Chío zijn de plaatsen die wij aanstippen met ‘berucht’.

De werkwijze van de boeven is steeds dezelfde: de dieven liggen op de loer en wanneer de inzittenden het voertuig verlaten slaan zij toe. Vliegensvlug, terwijl de inzittenden nog in de wijde omgeving aanwezig zijn wordt een ruit van het voertuig ingeslagen en wordt gejat wat te grijpen valt. In sommige gevallen wordt er verbaal geweld gebruikt en worden de toeristen bedreigd. Ze verdwijnen nadien snel in klaarstaande gestolen (!) voertuigen.

“Ze stelen elke dag”, vertelt Agustina Beltrán, de burgemeester van Vilaflor, die streng de vinger opsteekt naar de onveilige situatie bij de toegangspoorten van https://tenerifeconnect.be/bestolen-of-verloren/Las Cañadas. Zij en haar collega-burgemeesters vragen dringend politionele bijstand om het tergend probleem snel uit te roeien. Toeristische veiligheid moet steeds en overal aangeboden worden, dit maakt deel uit van het overheidsbeleid.
Eigenaardige vaststelling is dat er geen andere strafbare feiten gepleegd worden; er zijn tot nog toe geen inbraken gemeld in de huizen binnen deze hotspots. Enkel de auto’s van de toeristen worden geviseerd.

De eilandregering heeft reeds geantwoord dat er snel gepaste maatregelen zullen genomen worden.
Laat dit ondertussen een waarschuwing zijn om ‘geen cadeau’s’ in het voertuig zichtbaar achter te laten.

Mocht je toch het slachtoffer zijn van een diefstal dan moet je eerst een aangifte doen bij de Guardia Civil. Daar krijg je dan een attest van aangifte die je later kunt gebruiken op het Consulaat om een duplicaat aan te vragen of om te gebruiken bij de terugreis naar je thuisland.
Opgelet, niet elke luchtvaartmaatschappij aanvaardt deze aangifte als een identiteitsbewijs. Op voorhand even je oor te luisteren leggen is geen overbodige luxe. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Berovingen op mensen is een ander probleem dat HIER beschreven wordt.