vrijdag, september 29, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsAFVALWATER IN HET ZUIDEN VOOR IRRIGATIE

AFVALWATER IN HET ZUIDEN VOOR IRRIGATIE

Het stedelijk afvalwater van Adeje en Arona zal na behandeling worden gebruikt als irrigatiewater voor de primaire sector. Pedro Martin, president van de eilandregering Cabildo de Tenerife bracht een bezoek aan de ontziltingsinstallatie – Estación Desalinizadora de Agua Salobre (EDAS) – in Adeje, waar de nieuwe zuiveringsinstallatie wordt opgetrokken. De investering bedraagt 8,7 miljoen euro en zal het afvalwater in beide gemeenten omzetten in irrigatiewater voor de land- en tuinbouw in de zuidelijke regio.

Het bezoek aan de nieuwe installatie werd bijgewoond door de burgemeesters van Arona en Adeje en door de minister voor Duurzame ontwikkeling en Strijd tegen Klimaatverandering, Javier Rodríguez.
De nieuwe installatie moet helpen aan het geheel van waterzuivering op het eiland en moet een steentje bijdragen aan een volledige ommekeer in de betreurenswaardige lozingen in zee, waarvoor Tenerife eerder een sanctie werd opgelegd.

25 miljoen liter per dag

In de zuidelijke metropool is men er in 2019 reeds in geslaagd om 100% van het rioolwater te recycleren. Nu wordt de een volgende stap gezet om dit afvalwater een speciale behandeling te geven en het om te zetten in geregenereerd water van hoge kwaliteit voor gebruik in de veeteelt en in de land- en tuinbouw.

Er wordt verwacht dat deze installatie zal voorzien in een toename 16.500 m3 gezuiverd water per dagen daardoor dagelijks ruim 25.000 m3 geregenereerd water kan geleverd worden. De kosten, begroot op 8.716.320 euro, worden volledig door het Cabildo gedragen. De werkzaamheden zijn gestart in november 2021 en zullen volgens planning, in oktober 2023 zijn voltooid. Daarna kan de primaire sector in de zuidelijke regio tussen San Miguel de Abona en Santiago del Teide worden bevoorraad.

Belangrijke stappen

De gemeentelijke overheden benadrukken het belang, zowel op het gebied van waterzuivering als op het gebied van hergebruik van het water voor landbouwdoeleinden, waarmee het streven naar duurzaamheid en steun voor de primaire sector wordt verstevigd. Investeringen in waterzuivering en het hergebruik ervan zijn van fundamenteel belang voor de hele zuidelijke regio en zijn belangrijke stappen die moeten worden gezet.

De mogelijkheid om 25.000 kubieke meter behandeld en ontzilt water per dag terug te laten vloeien naar de landbouw is goed nieuws in een bloeiende toeristische regio met een hoog waterverbruik. Gebruikt water opvangen en een tweede keer gebruiken is goed voor alles en iedereen, ook ecologisch en financieel.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES