dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogWeetjesADIOS MAMOTRETO
SEB LEESON LEGAL GROUP

ADIOS MAMOTRETO

Mamotreto betekent in het Spaans een groot en onbruikbaar ding. Mamotreto staat ook voor ‘overbodig en slecht gemaakt object’. In het Nederlands kunnen wij dat best vertalen in ‘gedrocht’. En precies dát is het onderwerp van dit artikel. Er werd reeds veel over geschreven, vandaar dit korte relaas.

Iedereen kent wel ergens een plaats waar een mamotreto staat; als je van Guargacho naar Costa del Silencio rijdt via de Calle Olimpia, net vooraleer je de laatste scherpe bocht naar rechts neemt om de Costa binnen te rijden, staat het recht voor je; een bouwskelet sinds jaar en dag. De grootste mamotreto staat in Añaza; 21 verdiepingen hoog, het staat er reeds meer dan twintig jaar. Maar het meest bekende staat in San Andrés; de parkeergarage op een boogscheut van Playa Las Teresitas, maar wel vlakbij het strand.

In de procedure tussen de gemeente Santa Cruz en het Provinciaal Hof omtrent de parkeergarages heeft de rechtbank eerder een besluit genomen. De raad der wijzen heeft geoordeeld dat het gedeelte van de ondergrondse garage dat paalt aan het strand moet afgebroken worden. Je moet de foto eens goed bekijken. Het lijkt dat het gebouw uit twee delen bestaat. Het linkergedeelte met een oppervlakte van 400 m² moet worden afgebroken omdat het binnen een beschermd kustgebied ligt. Dat zie je zo, met het blote oog.

Ook Santa Cruz kan de wet op de Ley de Costas niet zomaar aan haar laars lappen.
Op 20 maart laatstleden werd de never ending procedureveldslag verder gevoerd voor het hoogste gerechtsorgaan op het eiland, namelijk het Tribunal Supremo. Daar werd geopperd dat het bouwwerk illegaal werd opgetrokken omdat het niet beschikte over alle attesten en vergunningen. Het wetboek dat handelt over de litoral heeft Santa Cruz uiteindelijk de das omgedaan.

Het juridisch getouwtrek gaat onverminderd verder, weliswaar met een politieke ondertoon. Voorstanders van de parkeergarage proberen de regelgeving te omzeilen of aanpassingen in de bouwwetgeving te vorderen. Tegenstanders met politieke verantwoordelijkheid willen vooral dat de bestaande wetten en regels toegepast worden. 
De kolossale, illegaal opgetrokken parkeerplaats, die gekend staat als Mamotreto de Las Teresitas zal er vermoedelijk helemaal moeten aan geloven.
Na een lang en bitter debat in de plenaire vergadering heeft de pro-groep de handdoek in de ring geworpen. Zij verzetten zich niet langer meer tegen de illegaliteit van de parkeergarage aan het strand van San Teresitas. De vergadering eindigde met een consensus dat het arrest van het Hooggerechtshof moet worden toegepast. Voor één keer en na lang palaveren kwamen alle politieke fracties tot een akkoord. Het betonnen skelet gaat tegen de vlakte.
Het aangepaste Plan Especial de Las Teresitas zal volgende week voorgelegd worden aan het ministerie van de Costas, daarna kan de sloop beginnen.

Indien er een jaarboek over de overheidsuitgaven op Tenerife zou bestaan – een blunderboek in de volksmond – dan zou deze illegale realisatie er zeker in vermeld staan. De bouw van het ambitieus project begon in 2001. Dominique Perrault, de beroemde architect en ontwerper van de Nationale Bibliotheek in Parijs werd aangesteld om de plannen te tekenen.
De parkeergarage met 272 parkeerplaatsen past in een groter geheel. Wat verderop zou een luxehotel gebouwd worden; 40 meter hoog en 180 meter lang. De parkeergarage op Las Teresitas zou een prima parkeerbuffer worden voor de bezoekers aan het nieuwe hotel, maar zou vooral een goede locatie zijn als toegangspoort naar de winkelruimtes en commerciële panden die in het parkeercomplex voorzien waren.
Goed nagedacht over het project, geen rekening gehouden met de bouwwetgeving. Jammer, maar helaas.

In ‘ons’ blunderboek schrijven wij een bedrag van € 10.000.000 als kost voor de bouw ervan en voor het onderhoud sedert 2001. Hoeveel op het prijskaartje van de afbraak staat is ons momenteel niet gekend. Dit zullen wij later moeten toevoegen.

 

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

VERHITTE DERBY

SEB LEESON LEGAL GROUP