zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogNieuwsACHT JAAR NA INSTORTING IN LOS CRISTIANOS
spot_img

ACHT JAAR NA INSTORTING IN LOS CRISTIANOS

Acht jaar na instorting in Los Cristianos van een appartementsgebouw waarbij zeven mensen het leven verloren en drie mensen werden verwond geraakten is er een herdenkingsplechtigheid gehouden. De herdenking omvatte een minuut stilte en het leggen van bloemen en kaarsen naast de muur die het nu lege perceel omringt waar het vijf verdiepingen tellende gebouw stond, dat op deze bewuste donderdag, acht jaar geleden om 09.31 uur instortte.

Met een krakend geluid kwam een flatgebouw naar beneden in het centrum van deze populaire kustplaats. De vijf verdiepingen stortten als een kaartenhuis in elkaar en vormden een desastreuze lasagne van beton en steen.

Meerdere oorzaken

Aan de reddingsoperaties namen 250 mensen deel; allen lid van de brandweer, ambulancedienst of van de civiele bescherming. Er werden ook speurhonden ingezet om de slachtoffers te lokaliseren. De autoriteiten kondigden drie dagen van nationale rouw af op het eiland, en de minister van Defensie, Pedro Morenes, bracht een bezoek aan de plaats van de ramp.

De oorzaak heeft lang op zich laten wachten omdat experten minutieus tewerk zijn gegaan. Een samenloop van omstandigheden hebben geleid tot instabiliteit. Verschillende oorzaken hebben geleid tot de instorting van dit vijf verdiepingen tellende wooncomplex. 
Onmiddellijk na het voorval begon de gerechtelijke politie met het onderzoek en het opnemen van verklaringen van buren en van getuigen. 
Ook de buurtgemeenschap was onder de indruk en ondervond hinder van deze collaps, zoals Walter, de schoenmaker

Beroep

In 2021 werd het dossier van het ingestorte gebouw met vier verdiepingen, waarin 28 mensen in de 24 appartementen woonden, geklasseerd door de rechter van het Hof van Instructie nummer 3 van Arona. Rechter Sofía Elena Valdivia heeft de strafzaak gearchiveerd zonder de oorzaak en de eindverantwoordelijkheid te kunnen vaststellen.
Daarom hebben de gemeente Arona en een aantal betrokken partijen beroep aangetekend. De strafzaak werd later geseponeerd.

Instabiliteit

Wat we weten is dat de gemeentelijke overheid geen toelating of geen bouwvergunning had afgeleverd. Evenmin bestond er bezorgdheid over de structurele stabiliteit omdat het appartement werd gebouwd in 1972 en derhalve de anciënniteit van 50 jaar nog niet had bereikt. Gebouwen in gemeenten met meer dan 20.000 inwoners en ouder dan een halve eeuw worden op regelmatige basis aan visuele inspecties onderworpen.

Uiteraard zijn speculaties niet uit de lucht. Zo wijst een van de mogelijke oorzaken naar de aftakeling van het gebruikte beton. Het is geweten dat de samenstelling van het beton in de jaren ’60 en ’70 van mindere kwaliteit was vergeleken met het beton van vandaag. Experten denken aan een mogelijke verzwakking van een belangrijke dragende zuil die de centrale portiek heeft doen instorten en daarmee ook de rest van het gebouw naar beneden heeft getrokken.

Herdenking

De dodelijke slachtoffers blijven in onze gedachten. Flor González (71 jaar) uit Asturië, Antonio Jesús García Beltrán (55 jaar) uit Tenerife, Noemí Ruiz Rodríguez (29 jaar) uit Galicië, Hanan Mrabet (41 jaar) uit Marokko, Graziella Fagnoli (77 jaar) uit Italië; Alessandro Locatelli (41 jaar) uit Italië en Markku Tapinnen (72 jaar) uit Finland.
De burgemeester van Arona, Fátima Lemes, nam deel aan een herdenkingsplechtigheid en eerbetoon voor de zeven mensen die het leven verloren bij de instorting van het appartementsgebouw gelegen aan de Calle Amalia Cayón, op 14 april 2016.

De herdenking, acht jaar na instorting in Los Cristianos van een appartementsgebouw, werd bijgewoond door verschillende leden van de gemeenteraad, leden van de veiligheidsdiensten, de Guardia Civil, de Nationale Politie, de Lokale Politie, Burgerbescherming en buren en familieleden van de overledenen.

 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img