vrijdag, juli 1, 2022
spot_img
HomeBlogWeetjesAARDVERSCHUIVINGEN MOGELIJK

AARDVERSCHUIVINGEN MOGELIJK

Volgens de nationale inventaris van bodemerosie zijn er op Tenerife zes grote gebieden met een zeer hoog risico op aardverschuivingen.
Grote gebieden van het Anagamassief, enclaves van de valleien van La Orotava en Güímar, een deel van de wanden van Las Cañadas del Teide en het middengebied van de gemeenten Adeje en Granadilla lopen een groot risico op aardverschuivingen als gevolg van erosie, woestijnvorming en verlies van bosmassa’s.

De topografische kaart over het potentiële risico van massale aardverschuivingen die door het collectief van bosbouwdeskundigen van de Canarische Eilanden (Profor) is gebruikt om te waarschuwen voor de gevaarlijke situaties duidt alarmerende situaties aan. Tenerife is een deel van de Canarische Eilanden die kwetsbaar is voor erosie, woestijnvorming en voor een toename van bosbranden ten gevolge van de klimaatverandering.

Op basis van officiële gegevens van het ministerie, is tot 30% van het Canarische grondgebied gevoelig voor aardverschuivingen en 90% voor woestijnvorming.
De topografische kaart waarschuwt het departement Bosbouw voor de risico’s in deze gebieden, alle met een grote ecologische waarde.

De analyse is gebaseerd op het document Inventario Nacional de Erosión de Suelo waarin de potentiële massabeweging wordt gevolgd door de klimaatverandering. Bosgebieden veranderen door de hogere temperaturen en abnormaal lange droge periodes. Daardoor komt het ecosysteem in een vicieuze cirkel terecht.

De aanpak van de bescherming van bossen en vegetatie is noodzakelijk voor het voortbestaan zelf. Als bossen, het bomenareaal of de vegetatie verdwijnen, wordt de bodemvastheid aangetast en is er een groter gevaar voor aardverschuivingen.

Daarom stelt Profor een aantal specifieke maatregelen voor om de schadelijke progressie van de klimaatverandering te corrigeren of te voorkomen en wil het inzetten op beschermende maatregelen van de bosmassa en het ter beschikking stellen van menselijke en economische hulpbronnen om dit mogelijk te maken.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

GROND TE KOOP

ZEVEN VUURTORENS