zondag, april 11, 2021
Home Blog Nieuws AARDGAS OP TENERIFE

AARDGAS OP TENERIFE

Sedert 1930 is er op Tenerife een raffinaderij van de maatschappij Compañía Española de Petróleos, S.A., beter gekend als CEPSA maar daar wordt enkel butaan en propaan gedistilleerd. Aardgas moet worden ingevoerd want deze brandstof komt uit de grond en niet uit een raffinaderij en bestaat hoofdzakelijk uit methaan. 

De enige mogelijkheid voor het transport van gas is om grote tankschepen in te schakelen om het Liquefied Natural Gas of vloeibaar gas te vervoeren. Zoals elk gas kan aardgas ook vloeibaar gemaakt worden wanneer de temperatuur van het gas verlaagd wordt. Aardgas moet afgekoeld worden tot op een temperatuur van -161° vooraleer het vloeibaar wordt. LNG reduceert tot 600 keer het volume van het gas zodat het gemakkelijk in grote hoeveelheden in tanks kan opgeslagen worden. De tanks moeten wel thermisch geïsoleerd worden om energieverlies te voorkomen.

Een LNG-terminal in de haven van Granadilla de Abona moet de toegangspoort tot het eiland worden. Daar meren in een nabije toekomst gastankers aan en worden ze gelost. De installaties moeten zorgen ook voor hervergassing zodat het vervolgens als gasvormig product kan verdeeld en in een netwerk kan getransporteerd worden. Dit zou de elektriciteitscentrale in Granadilla, de meeste vervuilende energiecentrale van Europa, meteen koolstofvrij maken en zou meteen een grote stap betekenen in de ecologische vooruitgang op Tenerife.

De realisatie van een drijvende hervergassingsinstallatie in de haven van Granadilla zorgt voor concurrentie op het zeetransporten, doordat de installatie vanaf eind 2023 vloeibaar aardgas (LNG) aan schepen zal kunnen leveren. In dit geval zou de energie-infrastructuur het eiland tot een concurrerend ontmoetingspunt maken voor de bunkering en bevoorrading van aardgas. Mede door de te verwachten toename van de vraag in de komende jaren en de geostrategische ligging als tricontinentaal platform tussen Europa, Afrika en Amerika.
LNG is dé brandstof van de toekomst om luchtverontreiniging door schepen op stookolie te laten afnemen.

Aardgas kan ook aanzien worden als de brandstof die de brug moet slaan naar 100% hernieuwbare energiebronnen en daarvoor is het project van een drijvende hervergassingsinstallatie in de haven van Granadilla de reddingsboei. Daarmee raakt Tenerife niet achterop in de bevoorrading van het internationale vrachtverkeer over zee en heeft het een extra economische slag om de arm.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennia lang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels die door Marc Engels worden geredigeerd. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet, ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

POPULAIR

- Reclame -

COLUMN GUY

HET VOORJAAR CARNAVAL

GELUK OP EEN EILAND

IK VLIEG NAAR TENERIFE

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

‘S LANDS WIJS

- Reclame -

WEETJES

LORO PARQUE

MACARONESIË

UN ABRAZO