vrijdag, april 12, 2024
HomeBlogWeetjesAARDGAS OP TENERIFE
spot_img

AARDGAS OP TENERIFE

Sedert 1930 is er op Tenerife een raffinaderij van de maatschappij Compañía Española de Petróleos, S.A., beter gekend als CEPSA maar daar wordt enkel butaan en propaan gedistilleerd. Aardgas moet worden ingevoerd want deze brandstof komt uit de grond en niet uit een raffinaderij en bestaat hoofdzakelijk uit methaan. 

De enige mogelijkheid om gas te transporteren is grote tankschepen in te schakelen om het Liquefied Natural Gas vloeibaar te vervoeren. Zoals elk gas kan aardgas ook vloeibaar gemaakt worden wanneer de temperatuur van het gas wordt verlaagd. Aardgas moet worden afgekoeld tot op een temperatuur van -161 °C. vooraleer het vloeibaar wordt en daarbij wordt het gas tot 600 keer gereduceerd zodat het gemakkelijk in grote hoeveelheden in tanks kan worden opgeslagen. De tanks moeten wel thermisch geïsoleerd worden om energieverlies te voorkomen.

Stap in de goede richting

Een LNG-terminal in de haven van Granadilla de Abona moet de toegangspoort tot het eiland worden. Daar meren in een nabije toekomst gastankers aan en worden ze gelost. De installaties moeten zorgen voor de hervergassing zodat het vervolgens als gasvormig product kan verdeeld en in een netwerk kan worden getransporteerd. Dit zou de elektriciteitscentrale in Granadilla, de meeste vervuilende energiecentrale van Europa, meteen koolstofvrij maken en dit zou meteen een grote stap betekenen in de ecologische vooruitgang op Tenerife.

Geostrategische ligging

De realisatie van een drijvende hervergassingsinstallatie in de haven van Granadilla zorgt voor concurrentie op het zeetransporten, doordat de installatie vanaf eind 2024 vloeibaar aardgas (LNG) aan schepen zal kunnen leveren. In dit geval zou de energie-infrastructuur het eiland tot een concurrerend ontmoetingspunt maken voor de bunkering en bevoorrading van aardgas. Mede door de te verwachten toename van de vraag in de komende jaren en de geostrategische ligging als tricontinentaal platform tussen Europa, Afrika en Amerika. 
LNG is dé brandstof om luchtverontreiniging door schepen op stookolie te laten afnemen.

Reddingsboei

Aardgas kan ook aanzien worden als de brandstof die de brug moet slaan naar 100% hernieuwbare energiebronnen en daarvoor is het project van een drijvende hervergassingsinstallatie in de haven van Granadilla de reddingsboei. Daarmee raakt Tenerife niet achterop in de bevoorrading van het internationale vrachtverkeer over zee en heeft het een extra economische slag om de arm.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

CARRERA POR LA VIDA

GELUK OP EEN EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img