zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsAARDGAS IS DE OPLOSSING VOOR HET ENERGIEPROBLEEM
spot_img

AARDGAS IS DE OPLOSSING VOOR HET ENERGIEPROBLEEM

We lezen en horen dagelijks, wanneer en op welke manier het energiebeleid op Tenerife moet worden gevoerd, en vooral hoe tijd het zal vergen om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Politieke partijen, wetenschappers, grote bedrijven, lobbygroepen, groene jongens en verenigde burgergroeperingen doen er alles aan om hun visie kenbaar te maken om aldus gehoord te worden.

Één iemand steekt er met kop en schouder uit. Professor John Constable, gastdocent aan de universiteit van Hesperides op Las Palmas. Vooral zijn quote doet de wenkbrauwen fronsen. ‘Als de Canarische Eilanden eerder op gas waren overgestapt, was er vandaag geen energienood geweest’. Volgens de professor zouden de Canarische Eilanden beter af zijn als ze het welzijn van de bevolking in stand zouden houden door middel van een verantwoord energiebeleid dat de uitstoot vermindert zonder het welzijn van de mens te schaden.

Noodtoestand

John Constable is een energieanalist die een leidende rol speelt op het gebied van energiebeleid en klimaatverandering. Hij is geboren in het Verenigd Koninkrijk, waar hij een groot deel van zijn academische en professionele carrière heeft gewijd aan onderzoek en voorlichting binnen dit vakgebied. Momenteel is hij gastprofessor aan de universiteit van Hesperides op Gran Canaria. 

Op deze manier reageert hij op een hete kwestie als de klimaatverandering, maar vooral op de energie-noodtoestand die door de regering van de Canarische Eilanden is uitgeroepen. Deze week heeft de minister van Ecologische Transitie, Teresa Ribera, president Fernando Clavijo de noodzakelijke maatregelen overgemaakt, die zullen worden genomen om energieschaarste te voorkomen.

De professor stelt dat de klimaatverandering niet zal worden gestopt door de Canarische Eilanden. Een van de grootste internationale risico’s voor de Canarische Eilanden is dan ook niet de klimaatverandering op zich, maar het mondiaal modieuze beleid voor hernieuwbare energie om de klimaatverandering aan te pakken dat nu al faalt.

Inwoners zijn het belangrijkst

Wind is een overvloedige bron met een hoge entropie (mate van wanorde). Zonne-energie is iets beter. Hernieuwbare energieën zijn nichetechnologieën, geschikt afgelegen locaties, waar alternatieven niet beschikbaar zijn tegen redelijke kosten. Maar om complexe samenlevingen welvarend te houden en tegelijkertijd de klimaatverandering aan te pakken, moeten we op zoek gaan naar thermodynamisch competente brandstoffen. 

Op korte termijn is aardgas voor de Canarische eilanden een haalbare stap. Kernenergie, een brandstof van zeer hoge kwaliteit, is een strategische langetermijnoplossing voor zowel elektriciteit als voor het opwekken van waterstof uit zeewater door thermische ontbinding.

Voor het welzijn van de inwoners op de Canarische Eilanden is het van vitaal belang is dat de overheid bedrijven niet dwingt of onder druk zet om verkeerde investeringen te doen in technologieën zoals wind- en zonne-energie, die weliswaar interessante technologieën zijn, maar een welvarende moderne samenleving niet in stand kunnen houden.

Op termijn

Als de Canarische Eilanden de afgelopen tien jaar geen windmolens en zonnepanelen hadden gebouwd, maar in plaats daarvan een solide conventioneel energiesysteem op basis van aardgas, dan was het hoogst onwaarschijnlijk dat er nu een energie-noodtoestand wordt uitroepen.

De afgekondigde energienoodtoestand is een verantwoorde reactie op de problemen die zich de afgelopen jaren hebben opgestapeld. Wind- en zonne-energie dragen, om fysieke redenen, weinig of niets bij aan de voorzieningszekerheid: wind is onbetrouwbaar en zonnepanelen wekken geen stroom op in het donker.

Op zeer korte termijn vermoed de professor dat noodopwekking met diesel nodig zal zijn, maar in de komende jaren moet er een betere tussenoplossing worden gevonden. Dat betekent gasturbines, die extreem efficiënt zijn en op aardgas werken. Een strategisch doel voor de lange termijn zou kunnen zijn om te denken in termen van kleine kernreactoren met een hoge temperatuur (< 50 MW thermisch) die zowel elektriciteit als warmte met een hoge temperatuur leveren voor industriële doeleinden en voor het opwekken van waterstof uit zeewater door thermische ontbinding.

Goedkope energie

Professor John Constable is van oordeel dat het verbeteren van de kosteneffectiviteit van elektriciteitsopwekking en ontziltingsinstallaties op eilanden duidelijk deel uitmaken van de aanpassingsstrategie. Dat betekent goedkope conventionele energie zoals gas op de korte en middellange termijn en hoge-temperatuur-kernenergie als langetermijnstrategie voor warmte, waarmee waterstof wordt gegenereerd, en elektriciteit.

Aanpassing aan klimaatverandering vereist een welvarende en capabele samenleving en zo’n samenleving heeft goedkope energie nodig. Gas als tussenoplossing en kernenergie op langere termijn is een stap voorwaarts in het bestrijden van de klimaatverandering.

Pogingen van de overheid om voorafgaandelijk winnaars aan te duiden moeten worden vermeden. De economische geschiedenis heeft ons geleerd dat dit zelden of nooit lukt.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

CANARISCHE VECHTSPORT

WEBCAM LA OROTAVA

CASA DEL DUQUE IN ADEJE

spot_img