vrijdag, juni 21, 2024
HomeBlogNieuwsAARDBEVINGEN OP TENERIFE
spot_img

AARDBEVINGEN OP TENERIFE

Aardbevingen en trillingen op Tenerife doen zich veelvuldig voor omdat het eiland seismisch en vulkanologische gevoelig is. Dat komt omdat het grootste der Canarische Eilanden van vulkanische oorsprong is door de geologische ligging.

Het eiland is ontstaan door opeenvolgende vulkaanuitbarstingen en dat is de reden waarom de Teide het vulkanische schoolvoorbeeld is en torenhoog boven alles uitsteekt.  

Hotspot 

De ligging van Tenerife op de Atlantische Plaat, nabij de Afrikaanse Plaat, draagt bij aan de seismische activiteit. Deze regio is gekenmerkt door complexe tektonische interacties, die leiden tot zowel vulkanische als tektonische aardbevingen.  

Bovendien speelt het hydrothermale systeem van het eiland, waarin magmatische gassen en vloeistoffen zich verplaatsen, een cruciale rol in het veroorzaken van aardbevingszwermen. Door deze natuurlijke processen blijft Tenerife een hotspot voor geologische activiteit, wat regelmatige monitoring en wetenschappelijk onderzoek essentieel maakt om de veiligheid van de bewoners te waarborgen. 

Vulkanologisch Instituut 

Dat gebeurt door het  Instituto Volcanológico de Canarias (INVOLCAN) – het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden – dat werd opgericht om bij te dragen aan de verbetering van het beheer van vulkanische risico’s op de Canarische Eilanden. Dit is de enige Spaanse regio met vulkanische activiteit en daaraan verbonden risico’s.
Daarnaast streeft het INVOLCAN naar de optimalisatie van het beheer van de talrijke voordelen die het leven in een vulkanisch gebied met zich meebrengt, zoals geothermische hulpbronnen en geotoerisme.  

Recent

Heel regelmatig, rommelt het ondergronds en er wordt een toename van de seismische activiteit gemeten op en rond Tenerife, maar zonder risico’s voor de bevolking. 

In de vroege uren van 28 mei 2024 heeft het Seismisch Netwerk van het Canarische Vulkanologisch Instituut een aardbevingszwerm gedetecteerd in het Tenerfiaanse hinterland. Deze zwerm of cluster bestond uit enkele tientallen kleine aardbevingen, waarvan er 26 zijn gelokaliseerd. De hypocentra van deze aardbevingen bevonden zich in het zuidwestelijke deel van de Caldera van Las Cañadas, op dieptes tussen 5 en 10 km, met een maximale waargenomen magnitude van 1.2 op de schaal van Richter. 

Seismische clusters

Sinds juni 2017 is er een toename van de seismische activiteit geregistreerd op Tenerife, gekenmerkt door in totaal 113 seismische zwermen van lage magnitude, inclusief drie seismische activiteiten onder water. 

Deze toename is in verband gebracht met een proces van drukopbouw in het vulkanisch-hydrothermale systeem, mogelijk gerelateerd aan de infiltratie van magmatische gassen in het systeem. 

Geen gevaar

Aardbevingen op Tenerife zijn niet ongewoon. Ondanks deze activiteit is het belangrijk te benadrukken dat de geregistreerde seismische activiteit geen gevaar vormt voor de bevolking en niet duidt op een significante toename van de kans op een vulkaanuitbarsting op korte of middellange termijn. 

De vulkanische activiteit op het eiland blijft binnen normale en gecontroleerde parameters. De bevolking wordt gevraagd om kalm te blijven en de informatie op te volgen die wordt verstrekt door de lokale autoriteiten en bevoegde instanties. Indien er een verandering wordt waargenomen van vulkanische aard of er schommelingen in de seismische activiteit worden waargenomen, wordt deze informatie snel geüpdatet en gepubliceerd. 

INVOLCAN © Photography 

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

GEVAARLIJKE HOGE GOLVEN

NIEUWE HAVEN IN FONSALÍA

SATELLIET BEWAAKT DE TEIDE

spot_img