dinsdag, juni 28, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsAARDBEVINGEN OP EN ROND DE CANARISCHE EILANDEN

AARDBEVINGEN OP EN ROND DE CANARISCHE EILANDEN

Op en rond de Canarische eilanden werden er in de voorbije twee weken ruim 130 aardbevingen met een geringe intensiteit geregistreerd, waarvan 53 gedurende de laatste vijf dagen. De aardbevingen deden zich voornamelijk op Tenerife en La Palma. In februari 2022 werden er op de Canarische Eilanden 273 aardbevingen geregistreerd. Deze gegevens werden door het Instituto Geográfico Nacional (ING) in een rapport gepubliceerd.

Indien er zich veel aardbevingen voordoen over een beperkte tijd rond eenzelfde locatie spreken we over een seismische zwerm. Deze op het eiland La Palma (zie blauwe ster op de afbeelding) is te wijten aan een aanpassing van de ondergrond ten gevolge van de sluiting van het vulkanisch systeem na het einde van uitbarsting van de Cumbre Vieja. Daardoor ontstaan er lokaal bewegingen in het magmareservoir op middelgrote diepte.

De laatste aardbeving had een kracht van 2.1 op de schaal van Richter en deed zich voor op een diepte van negen kilometer in Mazo. In de afgelopen dagen zijn er ook bevingen geweest in El Paso, Fuencaliente, Los Llanos de Aridane, Breña Baja en Tazacorte.

De zwaarste aardbeving deed zich voor in Fuencaliente, waar een beving met een kracht van 2.5 werd geregistreerd op een diepte tussen 11 en 13 kilometer. Dit zou restactiviteit kunnen zijn of een drukproces, dat gebruikelijk is na vulkaanuitbarstingen en zou kunnen wijzen op de sluiting van het vulkanisch systeem, dixit een woordvoerder van het geografisch instituut IGN.

La Isla Bonita heeft na 13 december 2021, toen de vulkanische uitbarstingen ten einde kwamen, gemiddeld tussen 25 en 30 aardbevingen per week genoteerd. Dit is niet te wijten aan nieuwe vulkaanactiviteit maar wel aan de afkoeling van het residu in de magmakamers. Door een normalisering van de structuur van de ondergrond is het rommelen geblazen. Dit wijst echter niet op een gevaarlijke situatie aangezien dit niet gepaard gaat met andere abnormale signalen, zoals een vervorming van het terrein of toename van gassen.

Ondertussen blijft La Palma, drie maanden na het einde van de uitbarsting van de Cumbre Vieja, op alarmniveau geel staan, aangezien er nog steeds geofysische en geochemische parameters aanwezig zijn die nog niet naar normale waarden zijn teruggekeerd.

Ook op Tenerife zijn er de laatste dagen seismische bewegingen geregistreerd, hoofdzakelijk in Vilaflor de Chasna, Arico, Guía de Isora en La Guancha. De meest intense beving kwam van de onderwatervulkaan Enmedio met een kracht van 2.1 op de schaal van Richter. Deze vulkaan is in volle ontwikkeling 1.500 meter diepte tussen Tenerife en Gran Canaria.

Op El Hierro heeft zich de zwaarste aardbeving voorgedaan, met een beweging onder de zee ten zuidwesten van de gemeente La Frontera. De kracht bedroeg 2.8, terwijl een zeebeving meer zuidelijk, een kracht had van 2.4 op de schaal van Richter.
Het Involcán-netwerk registreerde een beving op 1 maart met een kracht van 2.6 op ongeveer 30 kilometer ten noorden van Tenerife.

Wie meer wil weten over de aardbevingen en de gevoeligheid ervan op Tenerife en de andere eilanden kan dat HIER lezen.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ONBEWOOND EILAND

OUD EN VOL VERLANGEN

MIJN KERSTNACHT OP TENERIFE

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

OVERDAAD SCHAADT

BONT OM DE ARM…

- Reclame -spot_img

WEETJES

VERSCHILLENDE TENERIFE’S

LANDING AFGEBROKEN

AFVALWATER