dinsdag, april 16, 2024
HomeBlogNieuwsAARDAPPELEN, EEN LUXEPRODUCT?
spot_img

AARDAPPELEN, EEN LUXEPRODUCT?

Een rondvraag bij groentewinkels en enkele supermarkten op Tenerife heeft aangetoond dat de aardappel niet meer in groten getale in de winkelrekken ligt. De meeste schabben liggen sedert een paar dagen ongevuld en als er nog liggen, rijzen de prijzen de pan uit. De prijs voor een kilo aardappelen kost bijna vier euro. Dat is vierhonderd procent hoger dan een maand geleden.

Vanuit de beroepsorganisaties komt de melding dat het tekort van een van de meest gebruikte producten in de Canarische gastronomie reëel is. Er is een tekort die de prijs verhoogt – vraag en aanbod, nietwaar – en waardoor de verkoopprijs in de detailhandel gevoelig is verhoogd. 

De voorzitter van de Vereniging van aardappelimporteurs van Gran Canaria (ADIPA), Juan Luis Pulido, waarschuwde reeds langer voor een aardappeltekort op de Canarische Eilanden. Hij wijst naar Engeland vanwaar dit fundamentele voedingsmiddel in de Spaanse gastronomie wordt geïmporteerd. Het Ministerie van Landbouw van de Canarische Eilanden heeft de invoer van aardappelen uit Engeland tijdelijk verboden.

Larve en Coloradokever

Oorzaak van dit hele gedoe is de coloradokever (Leptinotarsa decemlineata), die in de lente ontwaken uit hun winterslaap en de vrouwtjes hun eitjes leggen op de aardappelplanten. In februari 2023 werden keverlarven ontdekt op een akker in het graafschap Kent (Engeland). Het EOB, een organisatie die rapporteert over plagen in Europa, waarschuwde de Spaanse regering voor deze plaag, het ministerie kwam onmiddellijk in actie en nu zitten we dik in de puree. 

De overheid bepaalt of er aardappelen binnengebracht kunnen worden of niet. Het probleem is echter dat de kever op de Canarische Eilanden is binnengebracht, en dat maakt het probleem nog groter.

3 miljoen aardappelen per week

Het tekort zal vanaf vandaag, maandag 4 september 2023 op alle Canarische Eilanden voelbaar zijn. De sector, waarin ongeveer 1.000 personen zijn tewerkgesteld, wordt hard getroffen omdat er geen aardappelen zijn om supermarkten, bars, restaurants en hotels te bevoorraden.

Op de Canarische Eilanden wordt elke week 3 miljoen kilo aardappelen geconsumeerd. Jaarlijks is dat 150 miljoen kilo, en slechts 34% komt van de eilanden zelf, hier wordt hooguit 40 miljoen kilo aardappelen gekweekt.

Het probleem van de import gaat hand in hand met deze van overige stijgende prijzen. Een zak nitrofoska (meststof die in de plantages wordt gebruikt) die vorig jaar 17 euro kostte, is de prijs dit jaar reeds gestegen tot 31 euro. 

Tot 10 euro per kilo?

Volgens de manager van de fruitwinkel La Reina in Santa Cruz zijn er geen aardappelen voorradig en degenen die ze wel nog hebben, zullen ze verkopen aan een zeer hoge prijs. 
In een nabijgelegen Spar in de hoofdstad Tenerife is de situatie nog erger. Zonder aardappelen in bulk waren er nog vier zakjes van drie kilo te koop. Volgens de winkel was de prijs per zakje verleden week maandag 5,25 euro, een dag later was de prijs reeds gestegen tot 8,95 euro, een stijging van bijna 50%. Een erg bezwarend feit is dat er de komende drie weken geen nieuwe aardappelleveringen worden verwacht.

Consumenten zullen de verhoging in hun portemonnee voelen waardoor het koopgedrag zal worden beïnvloed. Er zal meer en meer gekozen worden voor rijst en pastas, vooral door de minder gegoede burgerij. Zolang de aardappelen niet binnenkomen, kan de prijs stijgen tot 10 euro per kilo, dixit een verantwoordelijke voor de aankoop van voedselproducten van een een belangrijke winkelketen.

Minder aardappelgerechten

Veel handelaren zijn het erover eens dat de diepvriesaardappel een parallelle periode zal doormaken waarin hij veel meer zal worden geconsumeerd en waardoor de prijs uiteindelijk ook zal stijgen. De restaurateurs bekijken hun prijzen en schrappen waar nodig. Lekkere aardappelgerechten zoals tortillas de papas, ensaladilla rusa en costillas con papas zullen in de toekomst niet meer als aanraders kunnen worden aangeduid.

Welke de prioritaire plagen zijn die door de Canarische overheid worden aangeduid, kan HIER geraadpleegd worden.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

LENTE OP HET EILAND

HOPELOOS VERLIEFD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img