zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesAANGIFTE VERHUURINKOMSTEN

AANGIFTE VERHUURINKOMSTEN

Als je een vakantiestekje verhuurt op Tenerife moet je je goed informeren over het wettelijk karakter ervan in twee landen. Enerzijds je thuisland, anderzijds Tenerife als overzees deelgebied van Spanje met een onafhankelijk bestuur. De Canarische belastingsdienst heeft volgende criteria opgesomd in een reactie op de vele vragen die zijn gerezen na de publicatie van de wet 113/2015 dd 22 mei 2015. Dit decreet ‘Viviendas Vacancionales’ of vakantieverhuur werd gepubliceerd in het BOC onder het nummer 110 dd 2015/05/28. Een vakantiewoning wordt gedefinieerd als volgt; dit is een tijdelijke huisvesting dat tegen betaling aan derden wordt afgestaan als vakantieverblijf.

Op Tenerife

Deze vakantieverhuur is dus fiscaal gereglementeerd en valt ook onder de Canarische belastingsvorm IGIC en daarom moet iedere verhuurder (eigenaar of persoon die in opdracht verhuurt) zich in orde stellen met de vigerende wet ter zake. Daarom moet de verhurende persoon:
– zich inschrijven voor de IGIC-aangifte (Modelo 400);
– een factuur uitreiken voor elke verhuurperiode aan iedere huurder; download factuur HIER
– 7% IGIC bij de verhuurprijs rekenen en deze afzonderlijk vermelden op de factuur.

De verhuurder wordt ook onderworpen aan de regelgeving van de IGIC registratie, niet in het minst de verplichting om driemaandelijkse IGIC-belastingaangifte via het Modelo 420 in te dienen, zoals beschreven in artikel 59 van de Wet 20/1991, dd 7 juni 1991.

In België

Een tweede luik is de aangifte in de Lage Landen voor iedereen die GEEN resident is op Tenerife. Sedert 2022 is er een nieuwe regeling en werd de regelgeving aangepast aan de Europese normen.
Al verhuur je je appartement op Tenerife niet, toch moet je een aangifte indienen in België van een buitenlands onroerend goed. Iedereen die geheel of deels eigenaar is van een stekje in het buitenland moet de aangifte voor dit eigendomsdeel doen. Dat kan online via de website van Financiën.
Na verwerking van uw dossier ontvangt u een betekening. Dat is de officiële mededeling van het vastgestelde kadastraal inkomen. U moet dat kadastraal inkomen vermelden in uw belastingaangifte.

Nieuwe regelgeving

Hoe het kadastraal inkomen wordt berekend is materie waarin enkel specialisten zich door slaan. Het is ook vrij uitgebreid en te lang om hier uit te leggen. De volledige uitleg staat de website van Fisconet.

België werd ooit door het Europees Hof veroordeeld omdat het de Belgische en de buitenlandse tweede verblijven verschillend belast. Als antwoord op de veroordelingen van het Europese Hof van Justitie wegens de discriminerende wijze waarop België het belastbaar inkomen van een buitenlands onroerend goed vaststelde in vergelijking met dat van een Belgisch onroerend goed, is de wetgeving daaromtrent hervormd.
De uitleg wordt feilloos weergegeven op de website van Wouters Kluwer dat HIER gelezen kan worden.

Niet ingewikkeld, niet moeilijk, maar je moet het weten … Weet je het niet, dan kun je terecht bij iemand die het wel weet.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES