donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogWeetjesAANGIFTE VAN VERHUURINKOMSTEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

AANGIFTE VAN VERHUURINKOMSTEN

Aangifte van verhuurinkomsten is belangrijk als je een vakantiestekje verhuurt op Tenerife en daarom moet je je goed informeren over het wettelijk karakter ervan in twee landen. Enerzijds je thuisland, anderzijds Tenerife als overzees deelgebied van Spanje met een onafhankelijk bestuur.

De Canarische belastingdienst heeft volgende criteria opgesomd in een reactie op de vele vragen die zijn gerezen na de publicatie van de wet 113/2015 dd 22 mei 2015. Dit decreet ‘Viviendas Vacancionales’ of vakantieverhuur werd gepubliceerd in het BOC onder het nummer 110 dd 2015/05/28. Een vakantiewoning wordt gedefinieerd als een tijdelijke huisvesting dat tegen betaling aan derden wordt afgestaan als vakantieverblijf.

Op Tenerife

Deze vakantieverhuur is dus fiscaal gereglementeerd en valt ook onder de Canarische belastingvorm IGIC en daarom moet iedere verhuurder (eigenaar of persoon die in opdracht verhuurt) zich in orde stellen met de vigerende wet ter zake. Daarom moet de verhurende persoon:
– zich inschrijven voor de IGIC-aangifte (Modelo 400);
– een factuur uitreiken voor elke verhuurperiode aan iedere huurder; download factuur HIER.
– 7% IGIC bij de verhuurprijs rekenen en deze afzonderlijk vermelden op de factuur.

De verhuurder wordt ook onderworpen aan de regelgeving van de IGIC registratie, niet in het minst de verplichting om driemaandelijkse IGIC-belastingaangifte via het Modelo 420 in te dienen, zoals beschreven in artikel 59 van de Wet 20/1991, dd 7 juni 1991.

In België

Een tweede luik is de aangifte in de Lage Landen voor iedereen die GEEN resident is op Tenerife. Sedert 2022 is er een nieuwe regeling en werd de regelgeving aangepast aan de Europese normen.
Al verhuur je je appartement op Tenerife niet, toch moet je een aangifte indienen in België van een buitenlands onroerend goed. Iedereen die geheel of deels eigenaar is van een stekje in het buitenland moet de aangifte voor dit eigendomsdeel doen. Dat kan online via de website van Financiën.
Na verwerking van uw dossier ontvangt u een betekening. Dat is de officiële mededeling van het vastgestelde kadastraal inkomen. U moet dat kadastraal inkomen vermelden in uw belastingaangifte.

Nieuwe regelgeving

Hoe het kadastraal inkomen wordt berekend is materie waarin enkel specialisten zich door slaan. Het is ook vrij uitgebreid en te lang om hier uit te leggen. De volledige uitleg staat de website van Fisconet.

België werd ooit door het Europees Hof veroordeeld omdat het de Belgische en de buitenlandse tweede verblijven verschillend belast. Als antwoord op de veroordelingen van het Europese Hof van Justitie wegens de discriminerende wijze waarop België het belastbaar inkomen van een buitenlands onroerend goed vaststelde in vergelijking met dat van een Belgisch onroerend goed, is de wetgeving daaromtrent hervormd.
De uitleg wordt feilloos weergegeven op de website van Wouters Kluwer dat HIER gelezen kan worden.

De aangifte van verhuurinkomsten is niet ingewikkeld, niet moeilijk, maar je moet het weten … Weet je het niet of heb je geen tijd om het zelf te doen, dan kun je terecht bij iemand die het wel weet.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

WINKELEN OP TENERIFE

STRAND ZONDER ZAND

SEB LEESON LEGAL GROUP