zondag, februari 5, 2023
spot_img
HomeBlogNieuws80 JAAR DRINKWATERVERDELING

80 JAAR DRINKWATERVERDELING

De kraan opendraaien om ons te wassen, om de planten water te geven, om de vaat te doen of om het terras af te spuiten is een alledaags gebaar waarbij we niet stilstaan en vooral niet denken aan het brongebied van het water dat we gebruiken. Tegenwoordig is dat een normale zaak. Waar een kraantje staat, moet er water uitkomen en als dat niet het geval is, voelen wij ons ongemakkelijk en stellen we ons vragen. Ooit was dat anders.

Elke Tenerfiaanse regio zorgde vroeger voor een eigen watervoorzienig normen en mogelijkheden die eigen waren aan de regio. Santa Cruz werd twee eeuwen geleden beschouwd als voorloper om drinkwater naar de huizen te brengen. Dat gebeurde door de waterdragers, het symbool dat vandaag wordt beschouwd als het symbool bij uitstek van waterbeheer in de hoofdstad.

Waterdragers

Dit waren vrouwen die aan het eind van de 19de eeuw tegen betaling zware kruiken vol water van de eerste openbare fonteinen naar de huizen van de hoofdstedelingen droegen. Zij waren zonder twijfel de voorloper van de watermaatschappij Emmasa (Empresa Mixta de Aguas de Santa Cruz) die, ondanks haar technologische evolutie, vandaag net hetzelfde doet: water transporteren naar alle woningen in de hoofdstad.

Infrastructuur

In 1942 werd, na goedkeuring door de plenaire vergadering van de gemeenteraad van Santa Cruz de Tenerife, het Gemeentelijk Waterleiding- en Voorzieningsbedrijf opgericht om de watervoorziening en -zuivering op gereguleerde wijze te beheren. Vanaf dat moment, en samen met de groei en ontwikkeling van de bevolking, begon Emmasa de stad te voorzien van de nodige infrastructuur om de bevoorrading te garanderen.

Mettertijd werden er waterreservoirs en -galerijen gebouwd en werden de aanvoer- en sanitaire netwerken verbeterd.

Water tegen betaling

Water is altijd een noodzakelijk en schaars goed geweest in de hoofdstad van Tenerife. De distributie ervan over de verschillende wijken van de gemeente was jarenlang het werk van de waterdragers. Dat waren vrouwen die tegen betaling water verdeelden aan de inwoners. Deze daden worden beschouwd als een sleutelelement in de geschiedenis van de waterverdeling en de enige echte voorloper van het huidige waterbeheer- en distributiesysteem van Emmasa.

Rol van de waterdragers

Santa Cruz de Tenerife was een stad vol ravijnen en geulen waardoor op natuurlijke wijze grote hoeveelheden water stroomden, genoeg om de inwoners van de gemeente van water te voorzien, totdat door de verstedelijking van het grondgebied en de toename van de bevolking het water snel schaars werd en de stad begon te lijden onder ernstige droogte.

In die tijd ontstond het beroep van waterdrager, dat werd uitgeoefend door nederige vrouwen die tegen betaling water vervoerden van openbare fonteinen naar huizen, aangezien de watervoorziening in die jaren niet was geregulariseerd.

Hun werk kreeg waardering op een hoger niveau toen ze in juli 1797 vrijwillig kruiken en kleine vaten water en voedsel op hun hoofd droegen naar de troepen die het eiland verdedigden tegen de aanval geleid door Horatio Nelson ter hoogte van Paso Alto.

Het werk van deze vrouwen is het eerste precedent voor het huidige systeem van waterbeheer en -distributie in de hoofdstad, een dienst die tegenwoordig wordt verleend door de Empresa Mixta de Aguas de Santa Cruz de Tenerife (Emmasa), via een netwerk van iets minder dan 1.000 kilometer van de stad.

Geboorte van Emmasa

De oprichting van de Empresa Municipal de Abastecimientos y Suministros de Aguas dateert van december 1942, toen de voltallige gemeenteraad de oprichting ervan goedkeurde met als doel de watervoorziening te normaliseren en de nodige verbeteringen aan te brengen. Enkele maanden later, in juli 1943, werd het eerste Plan van Algemene Werken goedgekeurd met als doel de watervoorraden te versterken en de dienst aan te passen aan de nieuwe behoeften van de stad, in functie van de bevolkingsgroei en de stedelijke ontwikkeling.

Vier decennia later, in 1981, vonden er voor Emmasa twee belangrijke gebeurtenissen plaats: de oprichting van het bedrijf als naamloze vennootschap, ondertekend op 13 mei, en de overdracht van de waterzuiveringsinstallatie aan het bedrijf.

Tot de belangrijkste mijlpalen van Emmasa behoren de versterking van de eigen bronnen, zowel galerijen als putten, en de ontziltingsinstallatie (EDAM), waardoor 67% van drinkwaterbedeling bestaat uit ontzilt water.

De tachtigste verjaardag van de watermaatschappij EMMASA wordt gereconstrueerd in een interessante video bekommentarieerd in het Spaans.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

TENERIFE… ¡YA VOY!

LENTE OP HET EILAND

VAN KUST TOT KUST

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -spot_img

WEETJES

ELKE KLOKSLAG ÉÉN DRUIF

RESIDENT OF LIEVER NIET