zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuws500 JAAR AARDBEVINGEN
spot_img

500 JAAR AARDBEVINGEN

Tenerife en de overige Canarische Eilanden bevinden zich in een seismisch actief gebied vanwege de geologische kenmerken van de regio. De Canarische Eilanden zijn van vulkanische oorsprong, wat betekent dat ze zijn ontstaan uit vulkanische activiteit op de oceaanbodem. Het hoe en het waarom kan gelezen worden in ons artikel GEVOELIG VOOR AARDBEVINGEN. Nu is er een kaart verschenen met een overzicht van 500 jaar aardbevingen op en rond de Canarische Eilanden en levert ons een schat van informatie op.

Het Instituto Geográfico Nacional (NGI) – het Nationaal Geografisch Instituut – heeft een seismische kaart samengesteld waarop alle aardbevingen op de Canarische Eilanden staan afgebeeld die zich voordeden van 1585 tot 2022. De kaart, die bijna vijf eeuwen beslaat, toont de verspreiding van seismiciteit en de kenmerken ervan gedurende deze periode en geeft 18.500 gecatalogiseerde aardbevingen weer. Deze kaart kwam tot stand na uitgebreid – wetenschappelijk en niet-wetenschappelijk – onderzoek naar de seismische geschiedenis van de Canarische Eilanden. 

346 ontdekkingen

Het ministerie van Transport en Duurzame Mobiliteit heeft deze kaart gepubliceerd via het IGN. Daarop staat 5 eeuwen seismologische geschiedenis en een homogene symbologie de bijna 18.500 gecatalogiseerde aardbevingen weergeeft. Het benadrukt niet alleen de seismische activiteit van de uitbarstingen op El Hierro (2011-2012) en La Palma (2021) maar het wijst ook naar de constante activiteit tussen Tenerife en Gran Canaria. 

Bij de voorbereiding van deze kaart heeft het IGN onderzoek gevoerd naar de historische seismiciteit op de Canarische Eilanden door alle beschikbare bibliografische en krantenbronnen te bestuderen. Daardoor konden er 346 historische aardbevingen worden gelokaliseerd die tot nog toe niet in de seismische catalogus waren gepubliceerd. 

Nieuwe benadering

De kaart is ontworpen op een schaal van 1:800.000 in een cilindrische projectie, die de 18.483 gecatalogiseerde hypocentra en de kenmerken van de aardbevingen met dezelfde symbologie weergeeft. De achtergrond van de kaart is afkomstig van een nieuw digitaal terreinmodel dat werd verkregen door een gezamenlijke analyse van het NGI, het Instituto Hidrográfico de la Marina (Hydrografisch Instituut van de Marine) en van het Instituto Español de Oceanografía (het Spaans Instituut voor Oceanografie).

De nieuwe kaart vormt een nieuwe visie op seismiciteit samen met de morfologie van het reliëf, dat tot nu toe nooit werd gepubliceerd, in een regio met significante vulkanische en tektonische activiteit. Dit zijn de aardbevingen die de Canarische Eilanden in vijf eeuwen hebben getroffen. Deze kaart zal ongetwijfeld een nieuwe bron van informatie vormen voor de wetenschappelijke en academische gemeenschap en van bijzonder belang zal zijn voor de educatieve centra van de archipel.

Monitoringssystemen

Seismisch-vulkanisch toezicht in Spanje valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Transport en wordt 24/7 uitgevoerd door het Nationaal Geografisch Instituut via het Subdirectoraat-generaal voor Monitoring, Waarschuwing en Geofysische Studies, waarvan het Nationaal Seismisch Netwerk en het Canarisch Geofysisch Centrum afhankelijk zijn.

Het merendeel van de aardbevingen in dit gebied is van een lage magnitude en wordt veelal niet eens opgemerkt door de bevolking. Het is echter belangrijk om seismische activiteit serieus te nemen, vooral in gebieden met een vulkanische voorgeschiedenis. Overheidsinstanties houden het seismische gedrag van de regio nauwlettend in de gaten en implementeren maatregelen om de veiligheid van de bevolking te waarborgen. In het geval van Tenerife omvat dit bijvoorbeeld monitoringssystemen, bouwnormen en noodplanning voor het geval van ernstigere seismische activiteit.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. Als je naar de bergen op Tenerife lijkt, zie je duidelijk dat dit resten zijn van afgezaagde reuze bomen. Dikwijls een platte top. Petroficatie van de restanten vormde deze bergen.. een vulkaan kan nooit zulke resten maken. De geschiedenis is niet wat ze u wijsmaken. Beste groet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img