In het atypische jaar 2020 zullen er een vijftigtal luxe jachten in de haven van Santa Cruz hebben aangemeerd. Een veertigtal is er reeds geweest en voor het einde van het jaar worden er nog twaalf verwacht.
In tegenstelling met ander maritiem verkeer is de coronapandemie geen spelbreker en is de stroom van dure luxeschepen niet afgenomen. Op deze manier droegen zij bij aan de economie van het eiland.
Het havenbedrijf meldt dat de herfst steeds de start betekent van een hoogseizoen. Ook grote zeilschepen komen graag naar Santa Cruz. Aan de kade Muelle de Enlace werden er dit jaar dertig zeilmastodonten aangemeerd.
De voorzitter van de havenautoriteit van Santa Cruz de Tenerife, Carlos González, verklaart dat er veel van deze boten de Atlantische Oceaan oversteken naar de Verenigde Staten en dan wordt Santa Cruz gekozen om te tanken, om uit te rusten en om zich te bevoorraden met voedsel, vooraleer de grote plas over te steken.
Van Tenerife Offshore & Shipping Agency, een scheepsagent die enkele van de jachten bevoorraadde, zijn er cijfers bekend. Een dergelijk luxe jacht kan gemakkelijk 13.000 liter diesel opslaan, wat neerkomt op een uitgave van meer dan 30.000 euro.
De mondvoorraden voor de bemanning worden aangekocht in lokale vestigingen en bedraagt tussen de 2.000 en 3.000 euro. Omwille van de privacy kunnen wij geen namen vermelden.
Onder de miljoenenjachten van dit type die dit jaar de haven van de hoofdstad hebben bezocht, valt één uniek geval in het oog, namelijk de Playpen die naar Australië moest worden overgebracht. Het luxueuze jacht kwam op 13 maart aan gedurende de eerste COVID-19-golf.
De eigenaar van de Playpen was al in Australië en betaalde meer dan 100.000 euro voor het verschepen van de boot in de RollDock Star, een vrachtschip dat dergelijke superjachten drijvend aan boord kan nemen. Het luxe jacht, dat onder de vlag van de Marshall Eilanden vaart en dat via verschillende websites te huur is voor evenementen, beschikt over zes gastenhutten en een bemanning van zeven personen.
Een ander kaliber van formaat was de grootste aluminium zeilboot ter wereld, de Sea Eagle II, die aan de Muelle Sur werd aangemeerd. Dit spiksplinternieuw zeilschip met een lengte van 81 meter werd gebouwd op de Nederlandse scheepswerf van Royal Huisman. Deze schoener werd bevoorraad met brandstof en voedsel, en liet de bemanning toe uit te rusten vooraleer de oversteek te maken naar Antigua en Barbuda, in het Caribisch gebied.
De 81 meter lange driemastbark biedt plaats aan 12 gasten in zes hutten achter de suite van de eigenaar en heeft 15 bemanningsleden aan boord. Het kan een maximale snelheid halen van 21 knopen en heeft een zeiloppervlak van 3.050 vierkante meter die wordt gehesen aan masten gemaakt uit koolstofvezel.