vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuws50 JAAR ZUID-TENERIFE
spot_img

50 JAAR ZUID-TENERIFE

50 jaar Zuid-Tenerife in een notendop beschrijven is een synthese van een opmerkelijke geschiedenis die de regio heeft ondergaan in een halve eeuw. In de jaren ’70 onderging Tenerife, en met name het zuidelijke deel van het eiland, een metamorfose die het landschap en de economie voorgoed veranderde.

Het absolute begin van de ontwikkeling in het zuiden van Tenerife is er gekomen door de visionaire instelling van de familie Puig, de komst van de luchthaven in Granadilla de Abona, de aanleg van de snelweg TF-1 en een combinatie van geografische en meteorologische factoren, een economische visie en de groeiende behoefte aan zon, zee en ontspanning door Europeanen.

Startschot

Voor de jaren ’70 was het zuiden van Tenerife onherbergzaam en de kustlocatie waar vooral zout werd ontgonnen. Het was grotendeels onontwikkeld, met weinig infrastructuur en beperkte toeristische voorzieningen. Enkel zoutpannen, tomatenplantages hogerop en enkele vissersdorpjes sierden deze zuidelijke locatie. Het toerisme op Tenerife was voordien vooral geconcentreerd in het noorden. Santa Cruz en Puerto de la Cruz zogen alle toeristen naar de steden in het noorden.

De verandering begon in feite met drie voorlopers. 50 jaar Zuid-Tenerife begon in feite met  de oprichting van Ten Bel door Michel Huygen vanaf 1965, door de bouw van het Scandinavische revalidatiecentrum Vintersol dat in 1965 werd geopend en door de bouw van hotel Médano in El Médano in 1963. De eigenlijke start werd gegeven door de Catalaanse industrieel Rafael Puig Llivina en zijn zoon Santiago Puig in 1965. In dat jaar kwamen ze op het eiland aan en besloten ze een gokje te wagen, door in te zetten op de bouw van een groot toeristisch centrum. Daar waar tot nog toe enkel maar woestenij te zien was. Die stap was beslissend voor het ontstaan van Playa de Las Américas, vandaag de dag een van de belangrijkste Europese toeristische bestemmingen.

Ten Bel

De meeste toeristen gingen naar Puerto de la Cruz. Spanjaarden kwamen niet naar de Canarische Eilanden en, met uitzondering van een kleine Scandinavische gemeenschap die zich vestigden om en rond Vintersol, een revalidatiecentrum in Los Cristianos dat in 1965 werd geopend. Het zuiden was een tomaat-producerende locatie. In 1973 werd op Tenerife het eerste toeristenbureau van Spanje opgericht. In 1975 werden de eerste statistieken over bezoekersaantallen opgesteld, waaruit bleek dat er in dat jaar 1.100.000 toeristen naar Tenerife op reis waren gegaan. Dit getal is in 2023 vervijfvoudigd.

Daarvoor was Ten-Bel hét baanbrekend voorbeeld bij uitstek. Het vloog met vliegtuigen van Brussel naar Los Rodeos en bracht toeristen per bus en per taxi naar Costa del Silencio. De reis van Santa Cruz naar Ten Bel duurde ruim vier uur. Ten Bel stond als een kathedraal, het was dé bestemming bij uitstek om te ontsnappen aan het gematigde klimaat in Midden-Europa, vooral in de winterperiode.

Op zoek naar hotelpersoneel

In etappes wint de regio geleidelijk terrein in de toeristische sector: van 1,1 miljoen bezoekers naar 1,2 miljoen in 1980, naar 1,5 miljoen in 1982 en naar bijna 3,5 miljoen in 1993. Zij die aan de wieg hebben gestaan van dit succesverhaal maken allemaal deel uit van de vereniging Calínico, Hoteleros por Tenerife. Ze betreuren het dat er zo weinig aandacht is besteed aan de vijftigste verjaardag van de oprichting van het toeristenbureau van Tenerife in 1973. Vandaag bestaat dit orgaan niet meer. Het was de voorloper van Tenerife Toerisme.

De directeur van Bouganville Playa ging persoonlijk op zoek in tomatenkwekerijen in het zuiden om personeel aan het werk te krijgen in zijn personeel. Hij bood hen duizenden peseta’s extra salaris dan wat ze in de finca in het loonzakje kregen. Hij herinnert zich helder de aanwezigheid van actrice Liz Taylor en haar man Richard Burton.

Promotiecampagnes

Er werden wegen aangelegd en het land werd ontwikkeld. De eerste investeerder was Cándido García Sanjuán, die het hotel Gran Tinerfe bouwde dat werd ingehuldigd door de toenmalige prins Juan Carlos in 1975. Later kwam hotel Europa, dat werd later werd afgebroken als gevolg van aluminose (een significante verslechtering van beton waarin lichtgevend cement werd gebruikt). In 1978 werd hotel Bouganville Playa gebouwd en dit was meteen het grootste hotel van de Canarische Eilanden, met 500 kamers.

Van 1975 tot in 2010 werden er Iberische campagnes gevoerd vanwege de terugval in het zomertoerisme dat een heel belangrijke aderlating was. In 1985 werden er promotiecampagnes gevoerd in Europalia, waar het carnaval van Tenerife in Brussel en Antwerpen in het daglicht werd gesteld. De aandacht was er bijzonder groot en de campagne uiterst succesvol.
Op vandaag zien we de kracht en de motivatie nog steeds. 50 jaar Zuid-Tenerife is zover geraakt, dank zij de inspanningen en de promotiecampagnes die de toeristische diensten hebben uitgerold.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

WIJ ZIJN DE PINEUT

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img