dinsdag, april 16, 2024
HomeBlogNieuwsOLDTIMERS IN SANTA CRUZ 
spot_img

OLDTIMERS IN SANTA CRUZ 

Op Piñata-zondag – de laatste zondag van het carnaval – komt er in Santa Cruz een nieuwe stroom op gang, deze voor juweeltjes op wielen. Oldtimers die zijn geregistreerd tussen 1920 en 1935 blazen verzamelen om traditiegetrouw afscheid te nemen van het carnavalsgebeuren. De wedstrijd, de static show en de parade voor en door de antieke auto’s zal opnieuw grote ogen gooien in Santa Cruz.

Een dertigtal voertuigen, allemaal geregistreerd tussen 1920 en 1935, zal door de hoofdstad rijden om zich aan het grote publiek te showen. De start wordt gegeven in het Parque García Sanabria en eindigt bij de Club Náutico.

Jaarlijkse bijeenkomst

Meer dan een halve eeuw is deze zondag de verzameldag van gelijkgezinde oldtimergenoten. Enkel in 2021 werd de afspraak afgelast door de coronapandemie, maar werd er op 30 mei – Dag van de Canarische Eilanden – een oldtimersevent gehouden, dat op veel bijval mocht rekenen. Twee jaar geleden werd er een schoonheidswedstrijd gehouden, een optocht en een static show die talrijke bezoekers kon bekoren. Dit was meteen de aanzet om activiteit de volgende jaren op een gelijkaardige manier te organiseren.

Overland uit 1927

Dit wordt de 52e editie van de wedstrijd van de 53-jarige automobielclub op Tenerife die reeds jaren wordt voorgezeten door Abel Febles, een autoliefhebber van het eerste uur. Vanaf jonge leeftijd is de voorzitter bezeten van oldtimers en van aftandse automobielen die schreeuwen om renovatie. Op deze manier redde hij een vijftiental vierwielers van de schrootdood. De passie werd voorgoed aangezwengeld toen hij een hij verschillende auto’s erfde, van antieke tot klassieke modellen. Hij verzamelde een aantal exclusieve oldtimers, zoals de Overland (TF-2797) uit 1927 waarmee hij gewoonlijk rondrijdt op speciale gelegenheden. 

Abel Febles hekelt de desinteresse van jonge mensen voor oude karren. Bij een erfenis worden deze veelal verkocht in het buitenland, wat een verlies van het vierwieler-erfgoed betekent.

Geen wegen, wel automobielen

Op de reünie in 2023 zijn er 33 voertuigen ingeschreven, waarvan de Amstrong Siddeley Phaeton uit 1920 zich de oudste mag noemen. Het voertuig is eigendom van José Santana Aguiar en draagt de kentekenplaat TF-557. 
De auto’s, die zondagochtend vanaf 10.00 uur in het García Sanabria-park worden geshowd zijn minstens 88 jaar oud, de oudste onder de ouwe knarren heeft een leeftijd van 93 jaar. Chauffeurs en begeleiders allen zijn getooid in klederdracht uit de jaren twintig en dertig. 
In deze tijd werden alle voertuigen op Tenerife ingevoerd uit de Verenigde Staten, dankzij een speciaal importtarief, dat rijke eigenaars in staat stelde te rijden op het eiland, nog vooraleer er wegen waren aangelegd.

Route

De static show begint om 10.00 uur in het García Sanabria Park waar de kolonne om 12.00 uur start naar de Rambla de Santa Cruz om via de Calle San Sebastián naar de Avenida La Salle te rijden. De weg vervolgt over de brug Galcerán en langs de Plaza Weyler, Méndez Núñez en de Reloj de las Flores, om via de Calle El Pilar, Villalba Hervás en La Marina naar de Avenida Francisco La Roche te rijden. Daar worden de auto’s ongeveer een half uur tentoongesteld. Nadien zet het gezelschap zich in gang naar de Real Club Náutico, waar tijdens een lunch de prijsuitreiking zal plaatsvinden.

DE TE-8, UIT 1908

De oudste auto van Tenerife neemt niet deel aan deze activiteit. Het is een Peugeot Lyon Phaeton, uit 1908, die het kenteken TE-8 draagt. In dit tijdperk kregen nummerplaten op Tenerife de startletters TE in plaats van de latere TF. 
Deze auto was eigendom van Luis Eduardo Martín Zamorano, zakenman van de Tabacos Coronas fabriek en zijn vrouw Mariola, die beiden jaren geleden overleden. De auto werd later gekocht door Lorenzo Hernández Pérez en zijn zus Hortensia, een autohandelaar, coureur en voormalig voorzitter van het Centro de Iniciativas y Turismo Puerto de la Cruz. Momenteel kopen de broers Hernández voertuigen voor een toekomstig Automobiel Museum in Puerto de la Cruz.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VIRUSSEN OP TENERIFE

HET VOORJAAR CARNAVAL

TENERIFE VOOR KINDEREN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

CRUISETOERISTEN

POPPENMUSEUM ARTLANDYA

VIDEO LUCHA CANARIA

spot_img