vrijdag, september 29, 2023
spot_img
HomeBlogNieuws3.360 KILOMETER FILE

3.360 KILOMETER FILE

Op Tenerife rijden er bijna evenveel motorvoertuigen – personenwagens, bussen, vrachtwagens, bestelwagens en motorfietsen – als er geregistreerde inwoners zijn. Op 1 januari 2021 waren er op het eiland 818,9 voertuigen per 1.000 inwoners, slechts 0,1% minder dan in 2019, het jaar vóór de pandemie. Op de Canarische Eilanden ligt het gemiddelde op 802 per 1.000 inwoners. Een aantal eilanden scoren nog hoger: La Palma telt 907 voertuigen op 1.000 inwoners, El Hierro 857 en Lanzarote 836. Uitschieter bij uitstek op Tenerife is Vilaflor met 1.477 voertuigen per 1.000 inwoners. Wie zich de vraag stelt hoe het komt dat er lange files ontstaan en waarom er weinig parkeerplaatsen beschikbaar zijn, kent het antwoord.

Uit deze statistieken weten we dat er op Tenerife van de 818,9 voertuigen per 1.000 inwoners, er 560 personenauto’s zijn. Deze gegevens zijn nog meer verwonderend als we de minderjarigen (14% van de bevolking) en de bejaarden die geen rijbewijs hebben, buiten beschouwing laten. Er zijn meer auto’s op het eiland dan mensen die ze kunnen besturen, zelfs als we de toeristen voor wie er momenteel 30.000 huurwagens beschikbaar zijn, daarbij optellen. Vóór de pandemie waren er op Tenerife 75.000 huurauto’s beschikbaar.

Met ruim 840.000 geregistreerde voertuigen en een 1.550 kilometer lang wegennet is het eiland niet klaar voor een vlotte mobiliteit. Als we gemiddeld vier meter nemen als lengte van een voertuig en we zetten deze, bumper aan bumper, na elkaar krijgen we een file van 3.360 kilometer. Dit is de afstand van Brussel tot het zuiden van het Suezkanaal. Dat gegeven beschreven we eerder al in ons artikel ONMOGELIJK

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de eilandregering een plan voor duurzame mobiliteit heeft opgestart met als doel Tenerife te voorzien van een instrument dat moet dienen om te na te gaan hoe we ons de komende 20 jaar op een duurzame wijze zullen verplaatsen. 
Uitgangspunt van het project is het feit dat 72,9% van de verplaatsingen op het eiland met eigen voertuig gebeurt, terwijl het openbaar vervoer, ondanks het feit dat er 500 bussen rondrijden en 40% is vernieuwd, nog geen 10% haalt. Met de bus is de verplaatsing 4,7%, met de tram 2,6% en per taxi 1,5%). 18,3% van de verplaatsingen wordt te voet gedaan.

In deze analyse wordt gesteld dat de ongebreidelde stadsuitbreiding de toegang van het openbaar vervoer tot het eiland bemoeilijkt en duur maakt. Er wordt er tevens van uitgegaan dat de mobiliteit zou worden verbeterd met de voltooiing van de ringsnelweg en een treintraject dat het noorden en het zuiden met elkaar verbindt. Enkel jammer dat de voorzitter van de eilandregering, Pedro Martín, heeft verklaard dat geleid vervoer op het eiland momenteel geen prioriteit is.

In dezelfde analyse worden de snelwegtrajecten San Isidro – Adeje en La Orotava – Santa Cruz genoemd als de punten met de grootste congestie. Op de TF-5 van Guamasa naar de hoofdstad, met 17 knooppunten die voertuigen aanvoeren veroorzaakt een passage van ruim 4.400 auto’s per uur enorme files. Idem dito op de TF-1 in het zuiden waar er bijna 100.000 voertuigen per dag voorbijkomen. 

Wij hebben in het verleden reeds meermaals gepleit om het openbaar vervoer gratis te maken en om de budgetten die voorzien zijn voor de aanleg van extra rijbanen op snelwegen te investeren in het openbaar verkeer. Een spoorlijn van noord naar zuid brengt geen soelaas en is peperduur om aan te leggen. Een nieuw tramnetwerk in het zuiden van Tenerife daarentegen zou een grote ontlasting op de verkeersoverlast kunnen betekenen.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

4 REACTIES

  1. Hoe begin je aan zo n verhuis? Welke firma’s doen dit? Kent u prijzen? Moet ik eerst een huurcontract hebben om een Nie – nummer aan te vragen? Waar bevindt zich de policia national?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

VALLENDE STERREN

VERKEERSTOREN VERDWIJNT