donderdag, april 18, 2024
HomeBlogNieuws2022 EINDIGT IN MINEUR
spot_img

2022 EINDIGT IN MINEUR

Veel neerslag, in de vorm van regen en sneeuw, een onvervalste calima en stormachtige windvelden waren de hoofdrolspelers in de eenakter ‘atypisch weer op de Canarische Eilanden’ in de laatste week van 2022. Er werden op de archipel ruim 200 incidenten gemeld waarbij de oorzaak moet gezocht worden bij de harde en stormachtige wind. De meesten incidenten betroffen omgewaaide muren en palmbomen, grondverschuivingen, vallend puin, afgerukte posters en banners, afgebroken boomtakken, verkeersborden, elektriciteitsleidingen en straatverlichting, voornamelijk op Tenerife en Gran Canaria.

Dinsdagvoormiddag kreeg het hulpcentrum 70 oproepen te verwerken. De incidenten hielden meestal verband met obstakels op de weg, aardverschuivingen, vallende takken en maïskappen, maar ook met problemen met elektrische kabels.
Op Tenerife zijn de gemeenten Los Realejos, Puerto de la Cruz en La Orotava, alsmede Santa Cruz de Tenerife, La Laguna en Adeje het zwaarst getroffen door de stormwind die maandagnacht over de archipel waaide. Later op de dag kwamen er nog tal van oproepen binnen die allemaal de noemer meteorologische omstandigheden gemeen hadden.

Afgelasting buitenactiviteiten

In La Laguna werden meer dan twintig incidenten in verband gebracht met windschade aan de overdekte terrassen, luifels en overkappingen. Daarbij werd er grote schade aangericht aan het Royal Camp, gelegen in het Parque de la Constitución, waardoor de uitbating werd gesloten tot de schade is hersteld.

De gemeenten hebben de noodplanning geactiveerd en alle buitenactiviteiten opgeschort. Alle sportmanifestaties en culturele voorzieningen werden afgelast, ook alle vrijetijds- en recreatiefaciliteiten, met inbegrip van markten. Alles wat kon wegvliegen werd vastgezet of binnengezet. Het onweer zorgde voor ongerustheid, maar de buienintensiteit bleef binnen de perken. Op hoger gelegen gebieden viel er veel sneeuw en zorgde meteen voor overlast in het verkeer, zodat de toegangswegen naar het Parque Nacional del Teide werden afgesloten. De kabelbaan bleef gesloten wegens slechte weersomstandigheden.

Stormwinden

Het officiële meteo-orgaan Aemet verwachtte matige of krachtige wind uit het oosten en zuidoosten met gemiddelde snelheden van 30 tot 60 kilometer per uur, en hoger op de toppen met vermoedelijk zware windstoten van 70 tot 90 km/h, en af en toe zeer zware windstoten (meer dan 120 km/uur).
Volgens de gegevens van Aemet werd om 11.10 uur in Izaña een maximale windstoot van 114 km/uur geregistreerd, gevolgd door 96 km/uur in Agulo of Tejera, bijna gelijk met La Graciosa en Llano de Los Loros, in La Laguna

Kustverschijnselen

De intensiteit van de wind was ook merkbaar in de zeedeining. In de nacht van maandag op dinsdag heeft Salvamento Marítimo hulp geboden aan twee op drift geraakte zeilboten, één in de wateren nabij Tenerife met twee bemanningsleden, en de tweede zonder inzittenden in Las Palmas.

Gedurende de hele dag moesten een tiental zeil-, sport- of ambachtelijke vissersboten worden geholpen wanneer zij afdreven, en in sommige gevallen, aan de grond vastliepen.

Het maritiem verkeer werd licht beïnvloed. Drie cruiseschepen hebben besloten niet aan te meren in de haven van Los Mármoles, op Lanzarote, en naar andere, veiliger schuilplaatsen te gaan. Bovendien werden verschillende stranden wegens de zware deining gesloten voor zwem- en sportactiviteiten.

Tenslotte werd er op een drietal locatie brand gemeld door blikseminslag: een in elektriciteitscentrale met antennes in Montaña Cogeja, en twee bosbranden in de omgeving van Granadilla.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

WIJ BREKEN UIT

CARRERA POR LA VIDA

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

‘S LANDS WIJS

KALK EN STEEN METSELT WEL

- Reclame -spot_img

WEETJES

HOE HOOG IS DE TEIDE?

VERDOMDE WEERAPPS

FEESTDAGEN 2019

spot_img