You are here:--WE HEBBEN HET ZITTEN
WE HEBBEN HET ZITTEN 2018-01-28T14:00:18+00:00

Home Forums Weer en Radar WE HEBBEN HET ZITTEN

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • Guy Devos
  Moderator
  Post count: 143

  WIND
  De Canarische Eilanden zitten momenteel gewrongen tussen een krachtig hogedrukgebied met het centrum boven de Golf van Biskaje en een stevig lagedrukgebiedje boven Marokko waardoor er een massale trechter is ontstaan  en daardoor er stevige windvelden op ons afkomen. In het Spaans spreken we hier over een DANA (Depresión en Altos Niveles de la Atmósfera). 
  INSTABILITEIT
  Door de aanvoer en aanwezigheid van zeer koude polaire lucht op grote hoogte kan de warme luchtmassa, door haar lagere dichtheid, boven het eiland en vooral boven de oceaan blijven stijgen. Daardoor worden er wolken gevormd waaruit buien en regen kan vallen. Dat is de reden van het onstabiel weer.
  TEMPERATUUR
  Door de daling van de temperatuur in de bovenluchten en de onstabiliteit die er daardoor ontstaat zal de thermometer ook iets zakken in waarde. Ook doordat de thermische straling van de zon getemperd wordt door de bewolking. Op plaatsen waar het hard waait zal de huidgevoeligheid (windchill) daar bovenop het koudegevoel doen toenemen.
  Opgelet: als de zon schijnt dan straalt ze hard en geeft ze veel warmte, waardoor je huid kan verbranden. Ook bij dit weertype is en blijft de zon een hoofdrolspeler.
  REGEN
  Her en der, maar vooral in noordoostelijke en noordelijke gebieden vallen er buien die plaatselijk heel intens kunnen zijn. Of het gaat regenen over de zuidkusten is koffiedik kijken maar niet helemaal uit te sluiten. Je kunt er beter op voorbereid zijn.
  SNEEUW
  Op hoger gelegen gebieden komen er winterse toestanden. De sneeuwgrens zakt de volgende dagen tot 2.000 meter en zelfs nog iets lager. Met veel vocht in de lucht wordt er ongetwijfeld ijzel en rijm gevormd. Het zit er dik in dat de Teide en Las Cañadas een winterse jas zullen aangemeten krijgen.
  WAARSCHUWING
  Er werd door Aemet en de eilandregering een waarschuwing uitgevaardigd door de hevige wind tot 80 km/h en de hoge golven (tot 5 meter hoog). Deze waarschuwingen zijn van kracht voor het volledige eiland, alle kusten en de hoger gelegen delen. Enkel de westkust ontsnapt aan deze weerfenomenen.
  Ga niet in zee zwemmen en ga niet wandelen in bosrijke gebieden en vooral ook niet in de barranco’s.

  Wil je de gevaren kennen die aan de weeralarmen worden gekoppeld dan kin je dit HIER lezen.

  • Dit onderwerp is gewijzigd 3 weken, 4 dagen geleden door  Guy Devos.
  • Dit onderwerp is gewijzigd 3 weken, 3 dagen geleden door  Guy Devos.
  Django
  Bijdrager
  Post count: 5

  Wij zitten net aan de Pelada berg  op een hoek en het is hier al 14 dagen best heftig qua wind en inderdaad het voelt frisjes aan ,hopelijk vanaf morgen dus weer wat beter  bedankt Guy voor je info 🙂

   

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.